Spirited Away

2009-03-13
21:53:45



Spirited Away handlar om Chihiro, en tjej som är väldigt envis och tycker att allt ska gå i hennes väg. Men när hennes föräldrar bestämmer att de ska flytta är hon allmänt tjurig och klagar hela vägen i bilen, på väg mot deras nya hus.
Men hennes pappa bestämmer sig för att ta en genväg, och de kommer fram till en röd tunnel. Föräldrarna blir nyfikna och följer tunneln, medan Chihiro helst vill stanna i bilen. Hon följer motvilligt med ändå.

Vem kunde ana att tunneln skulle leda till en helt annan värld. Ett badhus för gudar!
Chihiros föräldrar blir förvandlade till grisar, och tillfångatas av de mystiska gudaväsen som arbetar på badhuset.
Det blir Chihiros jobb att rädda sina föräldrar, och till sin hjälp får hon pojken Haku. Han säger att hennes enda chans att rädda föräldrarna och att återvända till deras egen värld är att börja arbeta på badhuset, och samtidigt ge upp allt hon har. Sina kläder, ägodelar - och t.o.m sitt eget namn.

Den här filmen har i många sammanhang jämförts med Alice i Underlandet. Filmen är nämligen väldigt rubbad, och fantasin flödar.

Man funderar på ifall personen i fråga varit hög när den skrev manuset. Men filmen är inte bara rubbad, den är helt enkelt fantastisk. Att blanda detta manus med Studio Giblis tecknarstil, kan inte bli annat än lyckat.

Även om filmen är helt bisarr, så känns den så verklig. Karaktärerna är så jordnära, och känslorna känns så äkta.

Den här filmen är för mig helt oförglömlig, och jag kommer att dela den med många. Men jag vet inte om jag vågar kalla den för barnfilm. Kan vara svårt för mindre barn att förstå, och den har några känslostarka och otäcka scener iden.  Kan nog hända att man inte uppskattar filmen när man är liten.

Rekommenderas från 11 år, eller från 7 år med vuxet sällskap.

Filmen får av mig

10/10

 

 

 



               k o m m e n t e r a
               Intressen:) | Länka inlägget





 Namn:


 E-postadress: (publiceras ej)


 URL/Bloggadress:



 Kommentar: